فهرست مطالب

نهال و بذر - سال بیست و دوم شماره 3 (تابستان 1385)

نشریه نهال و بذر
سال بیست و دوم شماره 3 (تابستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالفضل فرجی* صفحات 277-285

    به منظور بررسی اثر عوامل زراعی بر عملکرد دانه و روغن، اجزای عملکرد و درصد روغن دو ژنوتیپ بهاره کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی، در چهار تکرار و به مدت دو سال زراعی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد اجرا شد. دو ژنوتیپ آپشن500 (Option 500) و توده بذری S-3 و سه میزان بذر 4، 6 و 8 کیلوگرم در هکتار به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و سه فاصله ردیف 12، 24 و 36 سانتی متر در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب داده های دو ساله آزمایش نشان داد که بیشتر بودن طول دوره رویش اگر چه سبب افزایش وزن هزار دانه گیاه در سال اول نسبت به سال دوم آزمایش گردید، ولی به دلیل ارتفاع بوته بیشتر، خوابیدگی بیشتر بوته ها و کاهش تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه و روغن در سال اول به طور معنی داری کمتر از سال دوم آزمایش بود. تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه ژنوتیپ S-3 به طور معنی داری بیشتر از رقم آپشن500 بود. افزایش میزان بذر اگر چه باعث افزایش تعداد بوته در مترمربع گردید، ولی به دلیل افزایش خوابیدگی بوته ها و کاهش تعداد غلاف در بوته تاثیر معنی داری در عملکرد دانه نداشت. در سال اول آزمایش، توزیع بهتر بوته ها در فواصل ردیف کمتر سبب گردید تا به دلیل وجود شرایط مساعد جهت خوابیدگی بوته ها، عملکرد دانه با افزایش فاصله ردیف به طور معنی داری کاهش یابد. در نهایت ژنوتیپ آپشن 500 با میزان بذر 4 کیلوگرم در هکتار و فاصله ردیف 12 سانتی متر با 3856 و 1791 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین عملکرد دانه و روغن را داشت.

    کلیدواژگان: کلزا، ژنوتیپ، فاصله ردیف، میزان بذر، عملکرد دانه
  • مجید زمانی*، مسعود محسنی صفحات 291-301
    به منظور تعیین تنوع بین لاین ها و هیبریدهای زودرس ذرت از نظر واکنش به بیماری پوسیدگی فوزاریومی بلال، آزمایشی در دو سال زراعی 1382 و 1383 با تعداد 20 ژنوتیپ مختلف زودرس ذرت در دو منطقه کرج و قراخیل ساری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دو تکرار اجرا گردید. آلودگی مصنوعی ژنوتیپ ها با استفاده از روش ایجاد زخم در بلال در مرحله گلدهی (10-7 روز بعد از ظهور کاکل ها) در وسط بلال انجام شد. در زمان رسیدن فیزیولوژیک با استفاده از شاخص شدت بیماری (براساس مقیاس 6-1) ارزیابی مواد صورت پذیرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر شدت بیماری اختلاف معنی دار آماری داشتند. براساس هیستوگرام فراوانی درصد مقاومت به پوسیدگی فوزاریومی بلال، ژنوتیپ های مقاوم ده درصد فراوانی مقاومت به بیماری را به خود اختصاص دادند. براساس گروه بندی ژنوتیپ ها به بیماری مشخص گردید که هیبریدهایKSC 500 ، KSC 302 و هیبرید امیدبخش KSC 400 نسبت به بیماری نیمه مقاوم هستند. در ضمن لاین هایKE 76009/1-2-1-2 و KE 77005/1-5-1 به ترتیب مقاوم ترین و حساس ترین لاین ها نسبت به بیماری شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: ذرت، ژنوتیپ های زودرس، پوسیدگی فوزاریومی بلال، مقاومت، شدت بیماری
  • جلال رستگار*، سعید حیدری صفحات 303-317
    با توجه به اهمیت تاریخ کاشت خزانه و زمان انتقال نشا در تولید پیاز، اثر چهار تاریخ کاشت و انتقال نشای مختلف بر دو رقم پیاز روز بلند در سال های 82-1380 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیشابور بررسی شد. این ارقام با فاصله زمانی ده روز (از تاریخ 25 بهمن) در خزانه کاشته و پس از 60 روز (از 25 فروردین) به زمین اصلی منتقل شدند. طرح آماری این تحقیق بلوک های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار بود. در طول دوره رشد، برداشت و انبارداری محصول صفات طول و عرض پیاز، نسبت طول به عرض، تعداد و ضخامت لایه های خوراکی، ضخامت گردن، چندقلویی و عملکرد اندازه گیری شد. در مجموع نتایج نشان داد رقم از نظر آماری بر ویژگی چندقلویی تاثیرگذار بوده است. تاریخ انتقال نشا نیز تفاوت معنی دار در تعداد لایه های خوراکی، چندقلویی و عملکرد پیاز را موجب گردید به طوری که تاریخ های اول و چهارم به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد محصول را به خود اختصاص دادند. در نهایت، با توجه به این که صفات نامطلوب انبارداری (ضخامت گردن و طول پیاز) و عملکرد محصول با اولین تاریخ انتقال نشا رابطه معکوس داشت، تاریخ 4 اردیبهشت ماه به عنوان زمان مناسب برای انتقال نشا در منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پیاز خوراکی، رقم، تاریخ کاشت، خزانه گیری، عملکرد
  • محمدعلی نجاتیان* صفحات 319-338
    این تحقیق به منظور جمع‏آوری و ارزیابی ژنوتیپ‏های انگور از جنبه‏های مختلف مانند کیفیت میوه، بازارپسندی خوشه‏ها، تراکم خوشه‏ها، درشتی و کیفیت حبه‏ها و معرفی مناسب‏ترین ارقام انگور در استان قزوین اجرا گردید. بدین منظور در تابستان سال های 1379 و 1380، با مراجعه به باغات مختلف و برتر استان نسبت به شناسایی، انتخاب و پلاک کوبی حداقل پنج بوته برتر و سالم از هر رقم یا ژنوتیپ اقدام گردید که در نهایت 19 ژنوتیپ با اسامی محلی مثقالی، ملایی، فخری، شاهانی قزوین، یاقوتی، عسگری، شصت عروس، شانی گرد (شاهانی سیاه)، یزدان دایی، کره رویه سفید، کره رویه قرمز، سیاه قزوین، میش پستان، بیدانه سفید، طلایی، شاهرودی، بیدانه قرمز، شاهانی سفید و ریش بابا شناسایی و علامت‏گذاری شدند. در سال81- 1380، اندازه گیری صفات و بررسی مراحل مختلف فنولوژیکی براساس دیسکریپتور بر روی بوته های مادری پلاک کوبی شده، انجام شد. در اسفند 1380 بیست قلمه از بوته‏های فوق تهیه و در خزانه ریشه‏دار گردید، سپس 9 قلمه ریشه دار از هر رقم به زمین کلکسیون واقع در ایستگاه تحقیقات انگور تاکستان منتقل شد تا در فاز دوم طرح بررسی های آماری بر روی آن ها انجام شود. در فاز اول، ژنوتیپ ها تنوع بسیار وسیعی از نظر صفات اندازه گیری شده نشان دادند. به طوری که در بین آن ها، ژنوتیپ های زودرس تا دیررس، دانه دار و بیدانه، عملکرد کم تا زیاد، میوه کاملا کوچک تا بسیار درشت، زود شکوفا تا دیرشکوفا، قند کم تا زیاد، حالات و خصوصیات متفاوت رویشی، قدرت رشد ضعیف تا قوی و غیره مشاهده شد. ارقام ملایی، فخری، شصت عروس و میش پستان دارای حبه های خیلی بزرگ، یاقوتی، عسگری، بیدانه سفید و بیدانه قرمز حامل بذر ناقص، شصت عروس و شاهرودی با خوشه های بسیار بزرگ، کره رویه سفید و قرمز دارای گل با پرچم های واژگون، شاهانی، یاقوتی، یزدان دایی و شانی گرد بسیار زودرس، سیاه قزوین خیلی دیررس، شصت عروس و شاهرودی دارای قدرت انبارمانی زیاد و ارقام فخری، عسگری، شصت عروس، شانی گرد، شاهرودی و بیدانه سفید دارای درصد قند بالا شناخته شدند.
    کلیدواژگان: انگور، شناسایی، ذخائر ژنتیکی، ژنوتیپ ها، کلکسیون، قزوین
  • علی فرهادی*، احمد سلیمانی پور، علیرضا نیکویی، ابوالقاسم باقری صفحات 339-348
    به منظور بررسی کارایی خاکپوش های پلاستیکی در زراعت خیار و انتخاب روش مناسب کاشت روی پشته، آزمایشی در سال های 1379 و 1380 روی رقم خیار هیبرید سوپردامینوس در مزرعه آزمایشی ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد در شهرستان اصفهان انجام شد. طرح آماری مورد استفاده کرت های خرد شده (Split plot) در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار بود. پوشش خاک در سه سطح مالچ مشکی، مالچ شفاف و بدون مالچ به عنوان عامل اصلی و روش کاشت در دو سطح (یک طرف پشته و دو طرف پشته) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. در مراحل رشد، مدیریت مزرعه اعمال گردید و یادداشت برداری از تیمارها و جمع آوری اطلاعات به عمل آمد. نتایج نشان داد که مالچ پلی اتیلن شفاف تاثیر مثبتی بر روی جوانه زدن بذر و تولید محصول اول فصل داشت. برای مالچ شفاف، مالچ مشکی و بدون مالچ به ترتیب عملکردهای 5/57، 2/40 و 6/33 تن در هکتار به دست آمد. بیشترین رشد رویشی بوته خیار و حداقل وزن تر علف های هرز در واحد سطح در تیمار مالچ مشکی حاصل شد. مالچ های پلی اتیلن در حفظ رطوبت بستر کاشت به نحو مطلوبی موثر بودند. بیشترین بازده محصول در روش کاشت دو طرف پشته حاصل شد، در حالی که کاشت یک طرفه، سبب افزایش طول و وزن تر بوته و میوه درجه یک گردید.
    کلیدواژگان: خیار، روش کاشت، زودرسی، عملکرد، مالچ های پلی اتیلن
  • فرشاد بختیار*، رضا بزرگی پور، سعید شهابی صفحات 351-363
    در این تحقیق به منظور تولید لاین های دابلد هاپلویید گندم از روش حذف کروموزومی تلاقی گندم و ذرت استفاده شد. مواد گیاهی مورد استفاده شامل بذر هیبریدF1 گندم حاصل از تلاقی های زاگرس × کویر، زاگرس× بک کراس روشن زمستانه و زاگرس × Rsh2*10120 به همراه سه ژنویپ ذرت H1: KSC108 ، H3: KSC 301 و H7: SC 704 بود. دو روش تولید هاپلویید در گندم شامل روش معمول (A) و روش کشت ساقه های بریده شده (B) مورد مقایسه قرار گرفت و صفاتی همچون تعداد بذر تشکیل شده، تعداد جنین های به دست آمده و تعداد گیاهچه هاپلویید تولید شده مورد بررسی قرار گرفت و در مجموع تعداد 75 لاین دابلد هاپلویید تولید گردید. در ارزیابی های مزرعه ای 60 لاین از لاین های دابلد هاپلویید تولید شده، صفاتی همچون تاریخ ظهور سنبله، ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه مورد مطالعه قرار گرفتند که تفاوت های قابل ملاحظه ای بین لاین های دابلد هاپلویید از نظر صفات ذکر شده مشاهده شد. در نهایت تعداد 15 لاین جهت انجام ارزیابی های بعدی انتخاب و در آزمایش های منطقه ای سازگاری و پایداری قرار داده شدند.
    کلیدواژگان: گندم، دابلد هاپلویید، حذف کروموزومی، کشت ساقه های بریده شده
  • خالد میری* صفحات 369-379
    این آزمایش به منظور تعیین مناسب ترین تاریخ کاشت و دستیابی به تراکم مطلوب بامیه به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در محل ایستگاه تحقیقات کشاورزی ایرانشهر در سال های 82-1380 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل دو فاکتور تاریخ کاشت در چهار سطح (15 بهمن، 30 بهمن، 15 اسفند و 1 فروردین) و تراکم (فاصله بوته روی ردیف) در سه سطح (30، 50 و70 سانتی متری) بودند که فاکتور تاریخ کاشت در کرت های اصلی و فاکتور تراکم در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که بین تیمارهای مختلف از نظرتراکم، تعداد کپسول در بوته، وزن تک کپسول، طول کپسول، ارتفاع بوته و عملکرد میوه اختلاف معنی داری وجود دارد و بیشترین تعداد کپسول، وزن تک کپسول، طول کپسول و ارتفاع بوته مربوط به فاصله بین بوته 30 سانتی متر بود. بیشترین عملکرد میوه نیز با میانگین 6/ 12 تن در هکتار از این تراکم به دست آمد. اثر تاریخ کاشت بر عملکرد میوه معنی دار بود و تاریخ کاشت 15 اسفند با میانگین عملکرد 9/12 تن در هکتار بالاترین عملکرد را داشت. اثر متقابل معنی داری بین تاریخ کاشت و تراکم نیز وجود داشت. تاریخ کاشت 15 اسفند و فاصله بین بوته 30 سانتی متر با میانگین عملکرد 51/17 تن در هکتار بیشترین عملکرد را داشت، بنابراین تاریخ کاشت 15 اسفند و فاصله بین بوته 30 سانتی متر به منظور تولید بامیه در شرایط ایرانشهر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بامیه، تاریخ کاشت، تراکم، عملکرد
  • محمدنقی پاداشت دهکایی*، احمد خلیقی، روح انگیز نادری، امیر موسوی صفحات 383-397
    ایران یکی از مهم ترین مناطق پراکنش سوسن چلچراغ (Lilium ledebouri) در جهان است. در فرآیند شناسایی، ارزیابی و سرانجام تجارتی کردن ذخایر توارثی، پتانسیل ازدیاد یک گیاه جدید یکی از عوامل مهمی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. به منظور بررسی تاثیر موقعیت فلس، دما و بسترهای ازدیاد مختلف بر شاخص های سوخک های باززایی شده از طریق فلس بردای و همچنین اثر سرما در شکستن خواب سوخک ها، آزمایش های جداگانه ای اجرا شد. نتایج نشان داد که فلس های بیرونی و میانی نسبت به فلس درونی در دمای 20 و 25 درجه سانتی گراد سوخک های بیشتر و با ویژگی های بهتری باززایی می نمایند. باززایی سوخک در دمای 30oC به طور کامل مهار شد. بالاترین تعداد سوخک در فلس میانی و در بستر پوست درخت + ضایعات چای باززایی شد که با فلس بیرونی و بسترهای پوست درخت + ضایعات چای، پیت + پرلیت و ماسه + پرلیت معنی دار نبود. سوخک های باززایی شده از نوع سوخک های بدون برگ سبز و خواب بودند. سوخک های باززایی شده نیاز به 8-6 هفته سرمای 3-5oC داشتند تا 84-70% سوخک ها، تولید برگ نمایند. در این بررسی مشخص شد که بین سوخ هایی که دوره سرما را گذرانده بودند و آن هایی که دوره سرما را سپری نکرده بودند، از نظر تعداد سوخک های باززایی شده تفاوتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سوسن، گیاه جدید، فلس برداری، سوخک بدون برگ سبز
  • رجب چوکان* صفحات 399-409
    تلاقی های 40 لاین خالص ذرت با پنج لاین تستر KL17/2-5، K74/1، K1264/1، B73 و MO17 و تلاقی های بین لاین های تستر، در سال 1383 در دو منطقه کرج و گرگان مورد بررسی قرار گرفتند. براساس تجزیه لاین در تستر،. ترکیب پذیری خصوصی هر یک از لاین ها برآورد شد. بالاترین عملکرد از تلاقی لاین استخراجی از رقم مصنوعی دیررس K3615/2 با تستر MO17 و لاین KLM7610/1-13 استخراجی از ژرم پلاسم سیمیت با تستر B73 به ترتیب با 200/11 و 080/11 تن در هکتار به دست آمد. لاین های استخراجی از منبع ژرم پلاسم سیمیت در مرحله اول با تستر MO17 و در مرحله بعد با تستر B73 و لاین های استخراجی از رقم مصنوعی دیررس با هر دو تستر MO17 و B73 ترکیب پذیری خوبی را نشان دادند. نتایج این تحقیق نشان داد که علاوه بر دو گروه هتروتیک موجود یعنی لنکستر شور کراپ و ردیلودنت در ژرم پلاسم ذرت ایران، می توان دو گروه هتروتیک دیگر را نیز معرفی کرد. از الگوهای هتروتیکی امید بخش می توان الگوی لنکستر شور کراپ در ژرم پلاسم سیمیت و ردیلو دنت در رقم مصنوعی دیررس را براساس این تحقیق معرفی کرد.
    کلیدواژگان: ذرت، گروه هتروتیک، هتروزیس، ترکیب پذیری خصوصی
  • مرتضی نصیری*، احمد اشراقی، منصور بهرامی، علی محدثی، محمدزمان نوری، سید صادق حسینی ایمنی، فاطمه توسلی لاریجانی، ترانه اسکو، احمد ولی زاده، همت الله پیردشتی، قاسم اعظمی، رضا امانی، صفدر صالحی، محسن نجارعمرانی صفحات 411-414

    معرفی ارقام جدید برنج با عملکرد و کیفیت مطلوب به همراه ویژگی هایی همچون مقاومت به ورس و زودرسی، همواره از مهم ترین اهداف تحقیقاتی می باشد (اشراقی، 1373 ب). به همین منظور موسسه تحقیقات برنج کشور در چارچوب همکاری با موسسه بین المللی تحقیقات برنج (IRRI) در قالب پروژه اینجر (INGER) اقدام به تبادل ژرم پلاسم می کند و هرساله بسته به هدف، لاین های مختلف برنج با خصوصیات مورد نظر مانند کیفیت، زودرسی، مقاومت به تنش های زنده و غیرزنده به موسسه تحقیقات برنج کشور ارسال می گردد و در مزارع موسسه در رشت و آمل کاشته می شوند و مورد ارزیابی قرار می گیرند. پس از انتخاب لاین های مناسب و انجام آزمایش های تکمیلی نهایتا از این لاین ها به عنوان ارقام جدید برنج معرفی می گردند (اشراقی، 1377).

|
  • - A. Faraji * Pages 277-285

    In order to study the effects of agronomical factors on grain and oil yield, yield components and oil percent of two canola spring genotypes, an experiment was conducted at Agricultural Research Station of Gonbad during 2002–2004.The experiment was a factorial split plot in a RCBD with four replications. Two genotypes (Option 500 and S-3) and three seed rates (4, 6 and 8 kgha-1) were arranged in a factorial form in main plots and three row spacings (12, 24 and 36 cm) were subplots. The results of combined analysis showed that although the greater duration of growth in the first year of experiment had the greater 1000-seed weight, but it decreased the seed yield and oil of the first year of experiment rather than the second year of experiment because of producing higher plants, more lodging and lower number of pod per plant and number of grain per pod. The number of seed per pod and 1000-seed weight in S-3 genotype were significantly more than those of Option 500 genotype. Increasing of seed rate increased the number of plant per square meter, but it had not any significant effect on grain yield because of more lodging and lower number of pod per plant. In the first year of experiment (with a prone condition for lodging), the better distribution of plants resulted in decreasing of seed yield with increasing of row spacing. Finally Option 500 genotype with 4 kg seed ha-1 and 12cm row spacing had the highest seed yield and oil (3856 and 1791 kgha-1, respectively).

    Keywords: Canola, genotype, Row spacing, Seed rate, seed yield
  • - M. Zamani *, - M. Mohseni Pages 291-301
    In order to find resistance sources to Fusarium ear rot among early maturity maize lines and hybrids, an experiment was carried out with 20 different geanotypes arranged in RCBD with two replications in Karaj and Sari Agricultural Stations during 2003 and 2004. In this investigations all ears of plants were inoculated by nail punch technique at flowering stage. At physiological maturity, evaluation was condocted using disease severity index (1-6). The results of combined analysis showed significant differences among geanotypes for disease severity. Frequency of genotypes, resistant to Fusarium ear rot was %10. Based on ranking of genotypes, K SC 500, K SC 302 and K SC 400 were moderately resistant hybrids, while KE 76009/1-2-1-2 and KE 77005/1-5-1 were the most resistant and the most susceptible lines, respectively.
    Keywords: Maize, early maturity genotypes, Fusarium ear rot, resistance, disease severity
  • - J. Rastegar *, - S. Heidari Pages 303-317
    Effects of four different planting and transplanting dates on two long-day cultivars of onion were investigated in Agricultural and Natural Resources Research Station of Neishabour during 2002-2003. Cultivars were planted in nursery in 10-day intervals, beginning from 14 February, then transplanted to the field after 60 days,(from 14 April). They were arranged in split blocks in the form of randomized complete block design with 8 treatments and four replications. Bulb length, bulb width, bulb length/width ratio, number and thickness of edible layers, neck thickness of onion, multikindness and bulb yield were measured during growing season, harvest and storage. Results showed that cultivar statistically affected multikindness. Transplanting date affected number of edible layers, multikindness and yield, significantly, so that the first and fourth dates had maximum and minimum yields, respectively. Finally, regard to the reverse relationship of unsuitable storage traits (neck thickness and bulb length) and yield with first transplanting date, it is recommended that 24 April is the best transplanting date for Neishabour area.
    Keywords: Onion, Cultivars, sowing date, nursering, yield
  • - M. A. Nejatian * Pages 319-338
    The present research was carried out to collect and assess grape cultivars from different aspects such as cold tolerance, fruit quality, cluster marketability, cluster density, berry quality and size, and introduce the best cultivars of Qazvin province. During 2000-2002, superior and healthy genotypes were identified, and 5 plants from each cultivar or genotype were labeled in different orchards. Finally, 19 cultivars with local names of Mesghali, Mollaei, Fakhri, Shahani Qazvin, Yaghouti, Asgari, Shast-e-Arous, Shani Gerd (Shahani Siah), Yazdandaei, Kareroye Sefid, Kareroye Ghermez, Siah Qazvin, Mishpestan, Bidaneh Sefid, Talaei, Shahroodi, Bidaneh Ghermez, Shani Sefid and Rishbaba were identified. During 2001-2002, different characteristics and phonological stages were recorded on the labeled stock plants using grape descriptors. In March 2001, 20 cuttings were prepared from the stock plants, and cultured in nursery for rooting. Then, 9 plants from each genotype were transplanted to the collection gardon at the Takistan Grape Research Station for further evaluations in the second phase of the project. In the first phase, genotypes showed wide variation for the measured characteristics, so that, among them genotypes of early ripening to late ripening, seedless and seeded, low to high yield, very small to large fruit, early to late flowering, low to high sugar content, different vegetative characteristics, weak to power vigor etc. were observed. Cultivars Fakhri, Shast-e-Arous and Mishpestan had very large berries Yaghouti, Asgari, Bidaneh Sefid and Bidaneh Ghermez contained imperfect seed Shast-e-Arous and Shahroodi had very large clusters Kareroye Sefid and Kareroye Ghermez contained female flower with reflex stamens Shahani, Yaghouti, Yazdandaei and Shani Gerd had very early ripening fruit Siah Qazvin had late ripening fruit Shast-e-Arous and Shahroodi had Good storage ability Fakhri, Asgari, Shast-e-Arous, Shani Gerd, Shahroodi and Bidaneh Sefid had high Brix.
    Keywords: grape, determination, genetic resources, genotype, collection, Qazvin
  • - Farhadi, A *, - Solaimanipour, A, - A. Nicooie, - A. Bagheri Pages 339-348
    This experimental was conducted to investigate the efficiency of polyethylene mulches and suitable sowing method on row, for cucumber in field in Isfahan during 2000 and 2001. Cultivar of cucumber was Super dominos hybrid. Statistical design was split plot on randomized complete block with four replications. Soil cover in three levels (black mulch, transparent mulch and without mulch) were considered as the main plot and sowing method in two levels (single and double rows) as sub plot. Field management and data collection from different treatments were done during growth period. Results showed that transparent polyethylene mulch had a positive effect on early germination of seeds and precocity production. Yield in transparent, black and non mulch treatments were 57.5, 40.2 and 33.6 (tha-1), respectively. Maximum plant vegetative growth and minimum weed were obtained from black polyethylene mulch treatment. Polyethylene mulches had a favorite effect on soil moisture maintenance in bed. Maximum yield was obtained in double row sowing method, but single row sowing increased the marketability of fruits, length and weight of plants.
    Keywords: cucumber, Sowing method, early crop, yield, polyethylene mulches
  • - F. Bakhtiar *, - R. Bozorgipour, - S. Shahabi Pages 351-363
    In this study, chromosome elimination method was used to develop doubled haploid lines of wheat via crosses with maize. The plant materials were F1 seeds including Kavir/Zagros, Roshan (winter backcross)/ Zagros and Rsh2* 10120/Zagros along with three maize genotypes H1=KSC108, H3=KSC301 and H7=SC704 as pollin source. Two methods of haploid production in wheat involving A: conventional technique and B: detached-tiller culture were used and compared. The traits such as seed set percentage, embryo development and haploid seedling development were studied. As a result of this study, 75 lines of doubled haploid wheat were developed. It was also found that the second method (B) was better than the first method (A). In field, traits such as seed number per spike, 1000 grain weight, heading date and plant height were evaluated and finally 15 doubled haploid lines were selected.These lines are now evaluating in Advanced Regional Wheat Yield Trial.
    Keywords: Wheat, Doubled haploid, chromosome elimination, detached-tiller culture
  • - K. Miri * Pages 369-379
    In order to determine the best sowing date and plant density (space between plants) of okra (Abelmoschus esculentus), a field experiment was conducted in two years (2002-2003) at the Iranshahr Agricultural Research Station. A split plot design in randomized complete block with four replications was used. Four sowing dates (4 and 19 February, 6 and 21 March) were considered as the main plots, and three plant densities (30, 50 and 70 cm plant spacing) as the sub plots. The results indicated significant differences among plant densities for number of capsules/ plant, single capsule weight, capsule length and plant height and fruit yield. The treatment of 30 cm plant spacing, with 12.6 tha-1, had the highest fruit yield. The effect of sowing date was also significant, and the highest fruit yield with 12.9 tha-1 obtained from the sowing date of 6 March. Interaction effects of sowing date and density were significant. The treatment of 30 cm plant spacing in 6 March sowing date with 17.5 tha-1 fruit yield had the highest fruit yield, therefore, sowing in 6 march and 30 cm plant spacing are recommended for okra production in Iranshahr.
    Keywords: Okra, sowing date, Density, fruit yield
  • - M. N. Padasht Dehkaei *, - A. Khalighi, - R. Naderi, - A. Mousavi Pages 383-397
    Iran is one of the most important distribution areas of Chelcheragh lily
    (Lilium ledebouri) in the world. In the process of identification, evaluation and finally commercialization of potential germplasms, propagation of a new plant (new crop) is one of the most important factors that should be investigated. To investigate the influence of scale position, different temperatures and media on the regenerated bulblets indices, and also effect of cold treatment on removal of dormancy of bulblets, separate experiments were carried out. Results showed that outer and middle scales at 20 and 25 oC regenerated more bulblets with better properties than inner scales. Regeneration of bulblets were inhibited completely at 30 oC. The highest number of bulblets were regenerated in middle scales and in tree bark+ tea wastes medium that was not significantly different from those regenerated with outer scale and tree bark+tea wastes, peat+perlite, and sand+perlite. Regenerated bulblets were non-green leaf bulblets and dormant. Bulblets needed to 3-5 oC for 6-8 weeks, until 70-84% of them can produce leaf. In this study, it was also cleared that number of regenerated bulblets in cold passed bulbs treatment did not differ from those of non-cold passed bulb treatment.
    Keywords: Lilium, new plant, scaling, non-green leaf bulblet
  • - R. Choukan * Pages 399-409
    Crosses of 40 maize inbred lines with five tester lines, KL17/2-5, K74/1, K1264/1, B73 and MO17, and 10 crosses among tester lines were evaluated in two locations (Karaj and Gorgan) in 2004. Specific combining ability of each line was estimated according to line tester analysis. The highest yields of 11.200 and 11.08 tha-1 were produced by crosses of K3615/2, a late synthetic derived line, with MO17 tetster line and KLM7610/1-13, a CIMMYT germplasm originated line with B73 tester line, respectively.Good combining ability revealed in crosses between inbred lines originated from CIMMYT germplasm, firstly with MO17 and then with B73 tester lines,and inbred lines originated from late synthetic variety with both testers. Results of this study indicated that, in addition to Lancaster Sure Crop (LSC) and Ried Yellow Dent (RYD), there might be two more new heterotic groups in Iranian maize germplasm. LSC CIMMYT germplasm and RYD x Late Synthetic, could be promising heterotic patterns.
    Keywords: Maize, heterotic group, Specific combining ability, heterosis
  • - M. Nassiri *, - A. Eshraghi, - M. Bahrami, - A. Mohadesi, - M. Z. Nouri, - S. S. Hosseini Imeni, - F. Tavassoli Larijani, - T. Oskoo, - A. Valizadeh, - H. Pirdashti, - G. Azami, - R. Amani, - S. Salehi, - M. Najjar Omrani Pages 411-414

    Introduction of high yielding as well as high quality rice cultivars is one of the most important activities at Rice Research Institute of Iran (RRII). In 1991, 210 rice lines introduced from International Rice Research Institute (IRRI) to Rice Research Institute of Iran were evaluated in observational and statistical experiments in Mazandaran for two years, and seven lines were selected. These lines had better performance in morphological characteristics, early maturity and yield than other lines. Results of additional experiments showed that Fajr cultivar was high yielding and stable in different environments of Mazandaran province. This cultivar had medium maturity with average yield of 6.5t th-1. According to agronomic experiments, the best planting space for this cultivar was 20 20 and 14 30 cm for traditional and machinery transplanting, respectively. Based on soil analysis and crop requirements, 115, 50 and 50 kgha-1 N, P2O5 and K2O are recommended, respectively. Results revealed that this cultivar is similar to Nemat and Dasht cultivrs in response to diseases and pests, but it is much more tolerant to lodging. Plant height and 1000-grain weight are about 108 cm and 24g, respectively. Fajr is one of the most superior improved rice cultivars with a high cooking quality, which has ever been introduced to the farmers of Mazadaran province since RRII establishment. Due to high adaptability of this cultivar, its cultivation could be extended to other provinces like Golestan, Fars and Khuzestan.